Acest blog va poate ajuta cu rezultate live, actualizate non-stop din toate campionatele sportive ale lumii. De asemenea, aveti si programul meciurilor din intreaga lume, din hochei, baschet, fotbal, tenis, baseball si rugby.
 
Serivicul de livescore este gratuit si poate fi accesat de oriunde fara costuri ascunse fiind neconditionat! Nu necesita refresh deoarece se actualizaeaza automat la fiecare 20 de secunde iar dvs sunteti anuntat in ce meciuri live s-a marcat recent printr-un avertizor sonor implementat in scriptul de livescore!
 
Astfel, veti fi la curent cu toate rezultatele live si cu tot ce se intampla in toate sporturile practicate acum in intreaga lume. Pentru a accesa sectiunile de rezultate live va rugam sa dati un click pe bannerul de mai jos sau pe unul dintre urmatoarele linkuri, corespunzatoate cu sportul pe care doriti sa il evidentiati: Fotbal , Baschet , Tenis , Hochei , Rugby , Handbal , NFL .
 

Tipseri.com este unul dintre cele mai complete siteuri de pariuri din Romania la ora actuala. Va punem la dispozitie strategii si sisteme profesioniste pentru ca dvs sa aveti un profit cat mai mare.

 
Din experienta conturata in decursul a 2 ani de activitate in lumea pariurilor am reusit sa adunam informatii utile pentru toti pariorii, indiferent de nivelul lor de profesionalism sau de timpul petrecut la casele de pariuri online. Avem atat sfaturi pentru incepatori cat si strategii pentru pariorii avansati. 

Zilnic tipsterii nostri profesionisti va pun la dispozitie biletul zilei, o sursa sigura de castig. Pentru pariorii care vor sa fie la curent cu scorurile din fotbal, tenis sau baschet. Astfel, va oferim rezultate live fotbal, rezultate live tenis, rezultate live baschet, rezultate live rugby, , etc.

Prin simplul fapt ca ne vizitati siteul beneficiati de bonusuri uriase. Casele de pariuri va ofera bonusuri de 100% din sumele depuse numai pentru faptul ca le alegeti ca destinatii de pariuri online.

Va punem la dispozitie cote, clasamente, descrierea handicapului asiatic un ghid special pentru incepatori. sunt descrise elaborat, cu informatii reale si updatate saptamanal. Pariurile sunt o sursa de castig daca sunt tratate cu atentie si seriozitate.

Pentru asta incercam sa va ajutam sa treceti peste emotiile cauzate de un castig sau de o pierdere si sa pariati constant cu aceasi precizie castigatoare.

Forumul site-ului nostru va pune in contact cu comuniattea de pariori romani, despre care trebuie sa stiti ca in plan international conteaza destul de mult Va dorim mult succes in plasarea pariurilor! Puteti vizita site-ul aici!

Tags: rezultate live, cote luni, cote marti, cote miercuri, cote joi, cote vineri, cote sambata, cote duminica, predictii fotbal, predictii , livescore , football livescore , tennis livescore , rezultate in direct , biletul zilei , Pariul Live, Pariul Sigur, Bonusuri, download muzica, download filme, download mp3, muzica, Predictii Fotbal, Predictii, Referate Scolare, Muzica, Pariuri Sportive, Pariuri Online, Case de Pariuri, Pariuri, Biletul Zilei , Predictii Sportive, Biletul Zilei, Clasamente, Pariuri Sportive, Clasamente Fotbal Rezultate Live Fotbal , rezultate live tenis , rezultate live hochei , rezultate live baschet , rezultate live handbal , rezultate live nfl , rezultate live rugby . Biletul zilei , sistemul martingale , planul miza , sfaturile noastre , criteriul kelly .

duminică, 15 martie 2009

Boli surpriza lovesc mii de ieseni

Mii de ieseni, dintre care multi se credeau sanatosi tun, afla cu stupoare ca sufera de boli grave, de care nu aveau habar. Totodata, din ce in ce mai multi ieseni intra in posesia analizelor, dar, pina ajung la medic, nu au nici cea mai vaga idee despre cum sa citeasca sirurile de cifre si simboluri.

"Ziarul de Iasi" le vine in ajutor, pentru a-i lamuri daca si cind ar putea avea motive de neliniste. Care sint cele mai frecvente afectiuni surpriza descoperite? Cine este de vina? Ce rol are alimentatia, E-urile, grasimile, stilul de viata?





Diabetul, afectiunile cardio-vasculare si colesterolul mare sint afectiunile surpriza pe care multi ieseni le-au descoperit abia dupa ce si-au facut analizele in cadrul Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei.

Un procent neasteptat, de aproape 40% dintre iesenii care s-au prezentat deja la aceste analize, prezinta de exemplu riscuri de diabet zaharat de tip II. Totodata, nu mica le-a fost medicilor mirarea sa constate valori crescute ale trigliceridelor la tineri, cazuri ce acum citiva ani erau raritati.

Pe linga factorii ereditari ce pot fi invocati la capitolul cauze, medicii dau vina insa si pe alimentatia foarte proasa, bogata in substante ce nu ar trebui mincate. Din acest capitol nu au fost uitate celebrele E-uri (aditivi alimentari), care dau batai de cap in continuare. Publicitatea, aspectul exterior, denumirea, chiar si indicatiile producatorului te pot duce cu gindul la un produs ce poate fi mincat fara nici un fel de probleme atit de copii, de femeile insarcinate sau de persoanele cu diverse afectiuni.

Stupoarea vine abia dupa ce sint citite ingredientele. Medicii nutritionisti atrag atentia: nu cumparati daca nu cunoasteti ce inseamna trei ingrediente din lista unui produs alimentar. Ce au descoperit iesenii in buletinele de analize? Care sint cauzele bolilor? Exista legaturi intre afectiuni si stilul de viata? Care ar fi solutiile pentru evitarea problemelor?

Tinar cu simptome de virstnic

Andrei are 23 de ani si, ca alti zeci de mii de ieseni, a mers sa isi verifice starea de sanatate. Dupa vizita la medicul de familie a urmat cea la laboratorul de analize, unde i-a fost recoltat singe pentru probe. Pentru el, acest demers nu era decit o verificare de rutina, caci absolut nimic din trairile lui nu l-au facut sa banuiasca vreo afectiune. Numai ca, odata cu eliberarea rezultatelor de la analize, au venit si surprizele neplacute. Tensiune crescuta si valoarea colesterolului, la categoria risc mare.

„Adevarul este ca m-am cam speriat cind mi s-a spus ca am colesterolul trecut de limita normala. Valoarea lui treacea de 240, cifra ce este atinsa de persoanele mai virstnice. Nu ma asteptam la asa ceva. Am inceput sa tin regimul recomandat de medic", povestit Andrei.

Lui i-au fost contraindicate tocmai alimetele preferate. A trebuit sa isi ia adio de la mincarea prajita, sarata, de la sucuri fie acidulate, fie neacidulate. Locul acestora a fost luat de cit mai multe salate si de apa plata.

Recomandari ale medicilor

Hemoleucograma completa, glicemia, colesterolul seric total, HDL colesterolul, trigliceridele, sumarul de urina, creatinina serica, sideremia, testele hepatice: acestea sint analizele de baza din programul national. Ele pot ajuta la depistarea din timp a unor boli grave cum ar fi diabetul, hipertensiunea sau unele afectiuni hepatice si renale. De exemplu, masurarea glicemiei duce la depistarea diabetului.

Pina in prezent, boala a fost subdepistata si sint multe cazuri care evolueaza cu glicemie mare un numar de ani fara a se sti acest lucru, si se ajunge la medic abia cind apar complicatiile. La persoanele de peste 40 de ani sint facute si testele de dislipidemie, adica colesterolul total, si din el o fractiune - HDL - colesterolul bun, si trigliceridele.

Aceste analize ale colesterolului sint facute pentru ca dislipidemiile sint un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare, grasimea din singe depunindu-se in timp pe peretii vaselor, marind foarte mult riscul de atac cerebral sau de alt tip.

Practic, cu aceste analize pot fi depistate din timp doua boli: diabetul zaharat si starea de dislipidemie (modificare, in exces sau in deficit, a concentratiei lipidelor sangvine - n.r.), aratata de rezultatele colesterolului total, HDL colesterol si trigliceride.

"Este socant sa vezi atitea cazuri descoperite recent. Glicemii mari de aproape 300 au fost descoperite peste noapte, iar pacientii spun ca nu si-au dat seama care ar avea probleme chiar daca aveau o stare de somnolenta excesiva, le era sete sau ca au slabit", si-a exprimat indignarea dr. Mihaela Sotropa, din cadrul Clinicii de Diabet si Boli de Nutritie a Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi.

Schimbarea stilului de viata prin grija fata de alimentatie, odihna si relaxare sint citeva din recomandarile pe care un bolnav trebuie sa le aiba neaparat in vedere. "Diabetul de tip 2 poate trena ani de zile in organism. El nu se manifesta clinic decit la nivel de glicemie. Pacientul are valori crescinde ale glicemiei -120 intr-un an,150 in alt an,170 in alt an. Iar acestea sint ignorate. O crestere a glicemiei, chiar daca e in limite normale (pina la 110), ar trebui sa fie un clopotel de alarma. Ea poate semnala existenta unui prediabet - stare ce precede aparitia diabetului. Daca valoarea glicemiei se duce spre nivelul superior (110), medicul de familie trebuie sa trimita pacientul la specialist", explica dr. Mihaela Sotropa.

Valorile normale ale glicemiei pentru o persoana sanatoasa sint intre 65 si 110. Trebuie spus ca exista persoane pentru care valorile normale ale glicemiei se afla spre limita inferioara, constant in fiecare an. La un moment dat, aceste persoane sesizeaza ca limita normala are o crestere. Aceste persoane trebuie sa-si urmareasca cu atentie valorile glicemiei.

Persoanele care au variatii in limita fiziologica, dar variatii care merg spre limita superioara, trebuie atent urmarite. De asemenea, o data pe an, sau chiar la sase luni, trebuie facuta o glicemie la persoanele obeze. Persoanele cu factori de risc si cu limite crescute ale glicemiei trebuie sa-si faca aceasta analiza de doua ori pe an.

Persoane tinere care au suferit deja infarcturi

Riscul unui infarct in cazul in care trigliceridele au valori mari este foarte ridicat, chiar daca persoanele sint tinere si aparent sanatoase.

„In ultima vreme, am intilnit persoane tinere, de 30 de ani, cu un infarct. Acestea pareau perfect sanatoase, dar s-a constatat la analize ca aveau trigliceridele ingrozitor de mari. Valorile mari ale trigliceridelor sint responsabile de crizele din pancreatita acuta sau de infarctul miocardic aparut la tineri. Cauzele in general sint metabolice: alimentatie de tip fast-food, bogata in grasimi, mincaruri in cantitati mici bogate in calorii. Daca trigliceridele au iesit mari, atunci se impune neaparat schimbarea stilului de viata: o alimentatie sanatoasa, saraca in grasimi, bogata in legume si fructe, efort fizic", a recomadat dr. Sotropa.

Dintre grasimile „bune", sint in general recomandate cele de origine vegetala, grasimile animale ducind la colesterol si trigliceride ridicate. Nu intotdeauna, insa. Astfel, grasimile din peste (in special din somon, hering, ton etc.) fac parte din asa-numitele „grasimi bune", care scad colesterolul total.

Sfatul nutritionistilor

Daca nu stiti ce inseamna trei E-uri de pe o eticheta, mai bine nu cumparati alimentul respectiv. Exista insa etichete pe care nu mai regasim nici un E. Legile romanesti le permit producatorilor sa treaca pe eticheta fie denumirea chimica a aditivilor, fie codul numeric format din trei sau patru cifre.

Pentru a-si vinde marfa, producatorul pune denumirile chimice, in speranta ca majoritatea consumatorilor nu isi vor da seama ca este vorba despre E-uri. Astfel se explica de ce, in loc de E 102, pe eticheta bauturilor carbogazoase scrie tartrazina; in loc de E 210, pe ambalajul dulciurilor, brinzeturilor vedem acid benzoic. Iar lista poate continua.

Tulburarile induse de consumul de E-uri pe termen lung nu sint deloc de neglijat: urticaria, durerile de cap, dar si tulburarile de crestere, hiperactivitatea, obezitatea, bolile cronice, aparitia unor tumori.

"Supele din carne facute cu aditivi sint excitante gastric si pot cauza ulcer celor cu gastrita. Nu consumati deloc supe la plic deoarece contin sare in proportie de 70% si multi coloranti. In unele cazuri, E-urile pot fi considerate crime. Caramelul, alt aditiv alimentar gasit adesea in piinea neaga, trebuie evitat. In general, piinea feliata (are un E neindicat care mentine prospetimea feliei), biscuitii, prajiturile, sucurile sint citeva din produsele de care trebuie sa ne ferim", sustine dr. Sotropa.

In multe produse, dar in special in margarine, grasimile vegetale, in mod normal indicate, sint de fapt grasimi vegetale hidrogenate si partial hidrogenate. Ceea ce le face iarasi total neindicate, fiind din acest punct de vedere la fel de periculoase ca grasimile animale, care provoaca valori ridicate la colesterol si trigliceride.

Cei care tin la silueta isi aleg dulciuri fara zahar, asa-numitele "produse light", in speranta ca acestea au mai putine calorii. Este, de fapt, o alta pacaleala. Este adevarat ca in compozitia acestor produse nu intra zaharul, insa sint folositi dulcorantii sau indulcitorii artificiali, care sint mult mai periculosi. Si, pe deasupra, unii dintre ei - sorbitolul si manitolul - au acelasi numar de calorii ca si zaharul: 4 calorii/gram.

Specialistii atentioneaza insa ca trebuie sa fim atenti si la ce fel de ciocolata mincam. Ciocolata de calitate, care tine cu silueta noastra, contine minimum 70% cacao, si unt de cacao, si nu inlocuitori. Inlocuitorii de unt de cacao sint grasimi hidrogenate si partial hidrogenate, care favorizeaza aparitia aterosclerozei si a bolilor cardiovasculare. Daca are un continut ridicat de cacao, ciocolata este o sursa buna de antioxidanti.

Riscurile consumului de alimente cu E-uri

Alimentele cu cele mai multe toxine sint: margarina vegetala, guma de mestecat, uleiul de mustar, mezelurile, bauturile racoritoare. Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce un bombardament asupra organelor interne, care provoaca distrugerea sistemului imunitar, precum si o serie de tumori maligne si benigne.

Cancerul este intr-o crestere alarmanta, iar oncologii atrag permanent atentia asupra riscurilor la care ne expunem consumind produse care au in componenta aditivi sintetici alimentari.

Specialistii spun ca majoritatea aditivilor sint lipsiti de nocivitate. Cu toate acestea, ingrijorarea vine deoarece exista mecanisme prin care o substanta chimica poate fi periculoasa. Poate cauza alergii, consumata in cantitati mari poate fi toxica, iar in anumite conditii biochimice poate cauza cancer.

Lista celor mai periculoase E-uri admise in Romania

In general, marea majoritate a E-urilor sint contraindicate. Sint insa unele care, in unele tari, sint considerate de-a dreptul periculoase, fiind interzise, desi la noi acestea sint inca admise.

Vom prezenta mai jos lista celor mai periculoase E-uri, care pot periclita sanatatea (conform lucrarii „Ce se ascunde in spatele aditivilor alimentari?", publicata de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor).

E 123 - Amarant - Colorant azoic rosu, artificial. Este admisa folosirea doar pentru vinuri aperitiv, bauturi spirtoase si icre. In testarea pe animale a dus la depuneri renale de calcar. In SUA este interzis, deoarece se banuieste ca ar produce cancer. In unele cazuri, poate provoca alergii.

E 127 - Eritrozina - Colorant rosu artificial. Poate sa furnizeze iod si astfel sa influenteze functia glandei tiroide. In testarea pe animale au aparut modificari de tip cancerigen la nivelul glandei tiroide. Consumul nu este recomandat.

E 230 - Bifenil, Difenil - Conservant artificial. Este foarte frecvent folosit impotriva depunerii de mucegai sau ciuperci pe coaja citricelor. Dupa cojirea unui fruct este necesara spalarea miinilor, pentru a nu contamina pulpa fructului cu acest conservant. Testele pe animale de laborator au constatat singerari interne si modificari ale organelor. Aproximativ aceleasi efectele le pot avea E 231 si E 232.

E 284 - Acid boric - Conservant artificial. In cazul consumului indelungat duce la leziuni ale organelor interne. Consumul nu este recomandat, la fel si in cazul E 285

E 385 - Calciu disodiu - EDTA - Antioxidant artificial. Este permisa folosirea doar pentru conserve, margarina, cu cantitate redusa de grasime. Poate duce la modificari ale metabolismului.

Valori ale analizelor biochimice

Colesterol total

Preferabil: mai mic de 200mg/dl sau 5.18mmol/l.

Risc moderat: 200-239 mg/dl

Risc crescut: mai mare de 240mg/dl sau mai mare de 6.20mmol

Trigliceride

Valori normale: 30- 135 mg/dl sau 0.34 - 1.52 mmol/l

HDL colesterol

Risc cardiac scazut: mai mare de 45 mg/dl sau 1.16 mmol/l

Risc cardiac crescut: mai mic de 35 mg/dl sau 0.90 mmol/l

LDL colesterol

Preferabil mai mic de 130 mg/dl

Risc moderat: 130- 159 mg/dl

Risc crescut mai mare de 160 mg/dl

Glicemia

Valoarea normala a glucozei din singe: 65-110 mg/dl.

Niciun comentariu: